Obchodní rejstřík v ČR - Valenová, Soňa (2009)
Tato bakalářská práce se věnuje právní úpravě Obchodního rejstříku v ČR. Jejím cílem je komplexně charakterizovat Obchodní rejstřík, jeho hmotně-právní i procesně-právní úpravu. V úvodní kapitole jsou vymezeny základní pojmy, které souvisí s Obchodním rejstříkem a také hlavní principy, na kterých je založen. V hlavní části je pojednáno o vývoji Obchodního rejstříku od středověku až po současnou právní úpravu a dále o rejstříkovém řízení spolu s návrhy pro jeho zlepšení a urychlení. Závěrečná část této práce překládá návod, jak lze co nejjednoduššeji získat výpis z Obchodního rejstříku.