Problematika imigrantů ve Francii - Zouharová, Anna (2009)
Tato diplomová práce pojednává o problematice imigrantů ve Francii. Je rozdělena na část historicko-legislativní a část praktickou. Práce je zaměřena na současnou situaci, přesto v první části seznamuje čtenáře i s historickým vývojem imigrace a imigračního zákona. Následuje rozbor legislativního rámce francouzské imigrační politiky. Druhá část poodkrývá aktuální témata, která vznikla ve Francii jako následek rozdílných kultur a ideologií přicházejících imigrantů, zkoumá imigraci osob přicházejících ze zemí mimo Evropskou unii a poté imigraci občanů členských států EU. V práci jsou také předloženy osobní zkušenosti imigrantů žijících ve Francii a pohled Francouzů na tuto problematiku.