Současná praxe v územním plánováni v ČR na příkladu města Liberce - Nováková, Markéta (2009)
V bakalářské práci bych ráda nastínila územně plánovací praxi v městě Liberci. Půjde mi o zhodnocení prostorového uspořádání území města, jeho dopady na obyvatele a návštěvníky Liberce a v neposlední řadě se pokusím určit vlivy, které se nejvíce podílí na současné podobě území města. Práce se tedy věnuje územnímu plánování v teoretické i praktické rovině. Vycházejíc z teoretických poznatků o pojmech, souvislostech a vztazích územního plánování, prostorového rozvoje, strategického plánování a regionální politice se praktická část zabývá socioekonomickými charakteristikami a řešením výstavby ve městě Liberci. Cílem je postihnout specifika města a zhodnotit význam vlivu územního plánu, zákonů dotýkajících se územního plánování, Strategie rozvoje města Liberec pro období 2007-2020, veřejnosti a skutečného rozhodování orgánů veřejné správy na dnešní podobu Liberce.