Socioekonomický a environmentální vývoj ve zvláště chráněných územích - Homola, Jakub (2009)
Analýza environmentálních, ekonomických a sociálních efektů, které vznikají v území v souvislosti s jeho vyhlášením za "zvláště chráněné". Tento zpřísněný režim ochrany přírodních a krajinných hodnot, omezující možnosti využívání území, přináší různé důsledky, které budu analyzovat. Teoretická část je založena na analýze české a mezinárodní legislativy chráněných území -- zejména Soustavy Natura 2000 a programu UNESCO Člověk a biosféra. Důležitým výstupem této části práce je popsání účelů vyhlašování zvláště chráněných území. Analytická část ilustruje skutečný vývoj v chráněných územích, včetně historického kontextu. Závěrečná, generalizující, část charakterizuje vysledované jevy, které se obecně vyskytují jako důsledek vyhlášení chráněného území.