OSS a provisioning v telekomunikační praxi. - Dufek, Jaroslav; Pour, Jan; Šaršon, Jindřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Bakalářská práce se věnuje problematice oblasti telekomunikací ve vztahu k zde užívanému software s fokusem na OSS (Operations Support Systems) systémy a vlastní zpracování objednávek. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. V úvodní kapitole se práce zabývá především informačním zázemím běžného telekomunikačního operátora a nabízí komplexní obecný pohled s vazbou na konkrétní typy aplikací, především v oblasti BSS (Business Support Systems). Rovněž se práce okrajově věnuje otázce integrací jednotlivých součástí informačního zázemí operátora dohromady a nastiňuje obvykle používané metody. Druhá část se snaží přiblížit problematiku standardizace telekomunikačního softwaru a historický vývoj včetně založení nejvýznamnější telekomunikační organizace Telemanagement Forum a jejího programu NGOSS (New Generation Operations Systems and Software), který se dotýká řešeného tématu. Další kapitoly plynule navazují bližším popisem OSS systémů, jejich funkcionality, významu a vysvětlují detailně problematiku automatizace a vlastního zpracování požadavků. Práce nabízí i krátkou případovou studii implementace OSS systému u významného českého operátora. V poslední části se bakalářská práce zaobírá telekomunikačním trhem v rámci Evropské unie a obecnou charakteristikou telekomunikačních operátorů, jimi nabízených služeb v obecné rovině a nakonec pojednává krátce i o dodavatelských společnostech ve vztahu k řešené problematice. Závěr práce rozebíranou problematiku shrnuje a demonstruje význam telekomunikačního softwaru a oblasti telekomunikací vůbec.
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; telekomunikace; bakalářské práce; telecommunication; bachelor's theses