Úpadek a insolvenční řízení jako součást ekonomického života - Filip, David (2009)
Práce se úvodem zabývá problematikou bankrotu, jeho příčinami a důsledky. Nastiňuje stručnou historii a nutnost jeho právní úpravy v České republice. Ukazuje současnou právní úpravu insolvenčního zákona v České republice. Soustřeďuje se na důvody zavedení insolvenčního zákona jako nástroje pro čištění trhu. Charakterizuje postavení, chování a ochranu ekonomických subjektů (dlužníků a věřitelů) v prostředí tržní ekonomiky a poukazuje na jejich motivace v insolvenčním řízení. V další části ukazuje nové sanační formy řešení úpadku -- restrukturalizaci jako neformální řešení a reorganizaci a oddlužení jako formální řešení. V praktické části se snaží pomocí statistik a grafů zmapovat vývoj bankrotů a objasnit souvislost s finanční krizí. Rozebírá konkrétní firmu. Zkoumá přínosy a nedostatky insolvenčního zákona.