Vliv tání ledovců na hospodářskou situaci Grónska - Chuchlíková, Zuzana (2009)
Cílem práce je na základě dostupných dat odhadnout budoucí vývoj hospodářské situace Grónska; zda započetí těžby surovin umožní separaci Grónska od Dánska, o kterou Grónsko již mnoho let usiluje a která doposud právě z finančních důvodů není možná. Dále pomocí komparace s vývojem například Norska, které bylo do započetí těžby ropy také z velké části závislé na rybolovu (stejně jako dnešní Grónsko), uvést, jaký význam může mít těžba pro Grónsko. Kromě těžby surovin má tání ledovců pro Grónsko význam i z hlediska dostupnosti, nových námořních tras či nových možností rybolovu. Smyslem práce je ukázat, že změny klimatu, jejichž přímým důsledkem je tání ledovců, není pro všechny oblasti světa hrozbou a že naopak může pro určité oblasti znamenat i významné ekonomické přínosy.