Komparace lesů soukromých a veřejných - Jakl, Jakub (2009)
Práce se zabývá konfliktem mezi soukromým a veřejným vlastnictví lesů a řeší otázku, který z konceptů je vhodnější v oblasti správy a hospodaření s lesy. Zohledněny jsou různé fenomény, které mají s touto tématikou souvislost. Práce používá metodu historické komparace období před pozemkovou reformou 1918, kdy byla většina lesů soukromých a období současné, kdy je většina lesů ve státní správě. Dále pak metodu institucionální analýzy, která zkoumá vliv jednotlivých institucí a interakci mezi nimi.