Kvetl by fenomén biozemědělství i bez štědré dotační podpory? - Mojžíšová, Radka (2009)
Tato bakalářská práce by měla poskytnout odpověď na otázku: Kvetl by fenomén biozemědělství i bez štědré dotační podpory? Existoval by mezi zemědělci zájem pohybovat se v oblasti ekologického zemědělství i bez finančních injekcí státu a EU? Byli by biozemělci hnáni "pouhou touhou" lidí žít zdravěji? Podíváme se, jak u nás roste obliba biopotravin, to dokládá i fakt téměř 2000 biofarem v ČR a rozšiřující se nabídka bioproduktů v obchodech. V rámci teoretické části nabude vysvětlení pojem ekozemědělství. Bude prozkoumána právní úprava -- neboť ekologické zemědělství v ČR je definováno Zákonem č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství, vyhláškou MZe č. 16/2006 Sb. a nařízením Komise (ES) č. 889/2008, od 1.1 2009 vstoupilo v platnost nové evropské Nařízení Rady o ekozemědělství č. 834/2007. Pozornosti neuniknou ani společná zemědělská politika EU v období 2007 -- 2013, Program rozvoje venkova ČR 2007 -- 2013 a zásady pro poskytování dotací pro rok 2009. Praktická část bude naplněna ekonomickou analýzou hospodaření zhruba 3 živočišných farem s býčí či kozí produkcí.