Okolnosti vyhlášení tzv. Marshallova plánu - Beran, Jiří; Tajovský, Ladislav, 1973-; Krček, Matěj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato bakalářská práce analyzuje situaci, která panovala na poli mezinárodních vztahů během dvouletého období po druhé světové válce. Hlavním předmětem mého zájmu je zahraniční politika praktikovaná Spojenými státy mezi léty 1945-1947. Bezprostřední poválečné nadšení prezidenta F. D. Roosevelta k pokračující spolupráci se Sovětským svazem vystřídal Trumanův mnohem obezřetnější přístup. S Kennanovým "Dlouhým telegramem" přišel do Bílého domu definitivní odklon od představy Stalina coby spojence. Napětí mezi velmocemi gradovalo v první polovině roku 1947. Kongres schválil pomoc Řecku a Turecku (Trumanovu doktrínu) znamenající příchod politiky zadržování. V návaznosti na ni a s ohledem na evropský vývoj, který se jevil jako klíčový k budoucímu celosvětovému uspořádání, byl 5. června 1947 vyhlášen Marshallův plán. Má práce nabízí odpovědi na následující otázky. Co stálo na pozadí rozhodnutí, díky nimž se Amerika vydala tímto směrem? Existovaly nějaké alternativy? Jaké byly konkrétní dopady nové americké zahraniční politiky?
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; Spojené státy americké; bakalářské práce; United States; bachelor's theses