Komparace systémů zdravotního pojištění v ČR a USA - Benešová, Kristýna (2009)
Hlavním cílem mé bakalářské práce je analyzovat systém zdravotního pojištění v České republice v porovnání se systémem zavedeným ve Spojených státech amerických. Výběr těchto zemí je zcela záměrný, neboť na dvou naprosto odlišných systémech bych ráda odhalila jejich silné stránky i případné nedostatky. V úvodní části mé bakalářské práce krátce shrnu obecné principy poskytování veřejného a soukromého zdravotního pojištění. Dále již přejdu ke konkrétním systémům používaným v obou zemích. Na příkladu České republiky poukáži na nedostatky veřejného zdravotního pojištění, zejména pak na jeho neefektivnost a současné problémy. V další kapitole se zaměřím na případ USA, kde je poskytováno soukromé zdravotní pojištění založené na dobrovolné bázi. V analytické části práce porovnám konkrétní ukazatele obou zemí, jakými jsou např. náklady vynaložené na zdravotní péči apod. Z této analýzy posoudím míru efektivnosti, solidarity, dostupnosti či kvality poskytované péče těchto odlišných systémů. Závěrem shrnu výsledky mé analýzy a zhodnotím, zda a popřípadě jakým způsobem by se mohl český systém zdravotního pojištění od amerického systému inspirovat.