Starý a nový regionalismus na příkladu Andského společenství národů - Vyskočilová, Hana (2009)
Historie integračních iniciativ v Latinské Americe je velmi bohatá a různorodá. Ihned po získání nezávislosti se objevily tendence k vytvoření politické unie. 20. století přináší integrační schémata, která se různou úspěšností snaží posílit vzájemné obchodní a politické vazby v tomto regionu. Tyto snahy můžeme rozdělit do dvou období, první od začátku šedesátých let do nástupu dlužnické krize v letech osmdesátých, tzv. starý regionalismus a druhé období tzv. nového regionalismu od přelomu let osmdesátých a devadesátých. Účelem této práce je porovnat tyto dva hlavní směry regionalismu v Latinské Americe - starý a nový regionalismus - a na integračním uskupení ukázat rozdíly těchto směrů. Jako nejvhodnější příklad k porovnání byla vybrána následující regionální integrace: Andský pakt (resp. Andské společenství národů).