Starý a nový regionalismus na příkladu Andského společenství národů - Vyskočilová, Hana; Adamcová, Lenka; Honajzrová Banús, Shirley C.; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Historie integračních iniciativ v Latinské Americe je velmi bohatá a různorodá. Ihned po získání nezávislosti se objevily tendence k vytvoření politické unie. 20. století přináší integrační schémata, která se různou úspěšností snaží posílit vzájemné obchodní a politické vazby v tomto regionu. Tyto snahy můžeme rozdělit do dvou období, první od začátku šedesátých let do nástupu dlužnické krize v letech osmdesátých, tzv. starý regionalismus a druhé období tzv. nového regionalismu od přelomu let osmdesátých a devadesátých. Účelem této práce je porovnat tyto dva hlavní směry regionalismu v Latinské Americe - starý a nový regionalismus - a na integračním uskupení ukázat rozdíly těchto směrů. Jako nejvhodnější příklad k porovnání byla vybrána následující regionální integrace: Andský pakt (resp. Andské společenství národů).
Vedoucí práce: Lenka Adamcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Latinská Amerika; bakalářské práce; Latin America; bachelor's theses