Biopaliva pro naftové motory - Voborníková, Tereza; Písař, Pavel; Petrášek, František, 1934-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Zhoršené životní prostředí, politická nestabilita v zemích, které jsou největšími producenty ropy, rozvoj místních ekonomik a zpracování zemědělských nadbytků -- to jsou hlavní důvody pro používání biopaliv jako alternativní pohonné hmoty. Nejednoznačné výsledky v těchto oblastech a medializace často nepřesných informací nahrávají nejrůznějším skupinám, aby se pokoušely v této oblasti prosazovat své zájmy. Ve své práci se zabývám současným stavem výroby MEŘO, hlavní biosložky přidávané do motorové nafty v České republice. Zkoumám závislosti na trhu s tradičními pohonnými hmotami, výrobní kapacity, surovinovou základnu i dopad nového závodu na konkrétní kraj. Přitom se snažím nalézt odpovědi na nejkontroverznější otázky a docházím k závěru, že přes časté kritiky ze strany ekologů i ekonomů jsou současná biopaliva první generace částečným řešením energetické situace, které neohrozí spotřebitele a prospěje ekonomice. Přesto by neměly ustat investice do vývoje biopaliv druhé generace a jiných druhů alternativních paliv.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses