Od feudalismu ke kapitalismu - Radošťanová, Iveta; Mládek, Josef; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Evropská společnost na své cestě k dnešnímu uspořádání prošla strastiplným vývojem. Každá etapa této pouti lidstva za vyššími stupni a formami civilzace je charakteristická určitým uspořádáním společenských vztahů, což by v této práci mělo být podrobeno bližšímu zkoumání. Budu se zde zabývat vývojem západních zemí v době, kdy se feudální uspořádání středověké společnosti ukazovalo stále zřetelněji nedostačujícím a zastaralým, načež mělo být vystřídáno uspořádáním novým, modernějším, takovým, které by dovedlo lépe nežli zkostnatělý feudalismus odpovídat měnícím se potřebám společnosti. Nikoli přesný výklad historického vývoje, nýbrž obecnější analýza institucionálních změn bude mým cílem. Nejprve se pokusím popsat obecné rysy oné přeměny, abych se následně mohla věnovat několik konkrétním zemím a jejich vzájemným odlišnostem, přičemž bude řeč o Francii, Španělsku, Nizozemí a Anglii.
Vedoucí práce: Josef Mládek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; kapitalismus; feudalismus; bakalářské práce; capitalism; feudalism; bachelor's theses