Příčiny americké krize hypoték - Deutschel, Lukáš (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá americkou hypotéční krizí a hledáním jejich příčin. První část práce se věnuje obecně americkému hypotéčnímu trhu a jeho vývoji. Poté analyzuje segment problémových subprime hypoték. Druhá část se zaměřuje na samotnou analýzu příčin krize, kdy zkoumá vznik bubliny na nemovitostním trhu, měnovou politiku centrální banky, úlohu ratingových agentur a proces sekuritizace. Poslední část se dotýká protikrizových vládních zásahů do americké ekonomiky.