Účinnost fiskální politiky v kontextu Japonské ztracené dekády - Cvetkov, Jan (2009)
Cílem této práce je zhodnotit účinnost nástrojů fiskální stimulační politiky v souvislosti s "Japonskou ztracenou dekádou". První polovina práce se věnuje vybraným teoretickým problémům. Posuzována je použitelnost modelu AS-AD a výdajového multiplikátoru. Expanzivní fiskální politika je spojena s deficity veřejných financí a růstem veřejného zadlužení, zohledněna proto bude i tato problematika. Zkoumána bude role stabilizační fiskální politiky v souvislosti s příčinami a projevy hospodářského cyklu. Druhá polovina práce se zaměří na vývoj a důsledky prováděné japonské fiskální politiky s důrazem na 90.léta, která vstoupila do historie jako "Japonská ztracená dekáda". Posuzovány budou důsledky fiskální stimulace.