Chicagská škola ekonomického myšlení - Holčáková, Tereza (2009)
Práce se zabývá jednou z nejvýznamnějších škol ekonomického myšlení, která začala působit v druhé polovině 20. století. Svým liberálním přístupem a konzervativními názory silně oponovala keynesiánství a jeho politice státních zásahů do ekonomiky. Představuje silný myšlenkový proud, o jehož významnosti nás může přesvědčit nespočet Nobelových cen, které představitelé této školy získali. Tato škola měla a má vliv na hospodářskou politiku mnoha zemí. Začala používat ekonomii v oblastech na svou dobu netradičních a tím nastolila další vývoj ekonomických teorií. Práce se snaží nezaujatě shrnout hlavní představitele a jejich díla, metodologii, myšlenky a zamyslet se nad jejich platností.