Triumfy a pády vývoje makroekonomických agregátů Velké Británie - Syrová, Tereza (2009)
Cílem bakalářské práce je analýza vývoje makroekonomických agregátů (inflace, tempo růstu HDP a nezaměstnanost) ve Velké Británii od 2. světové války až po současnost. V teoretické části chronologicky uvedu vývoj názorů na prakticky uplatňovanou hospodářskou politiku ve Velké Británii po druhé světové válce.V praktické části budu zkoumat vlivy hospodářsko- politických opatření na na vývoj inflace, HDP a nezaměstnanosti, a vysvětlím příčiny odchylek a výkyvů těchto makroekonomických veličin za jednotlivé dekády (primárně se budu zabývat vládou Margaret Tatcherové, Tonyho Blaira - jednoho z nejvlivnějších evropských politiků a hospodářskou politikou prováděnou současným labouristickým premiérem Gordonem Brownem). Zhodnotím klady a zápory neúčasti Velké Británie na vstupu do měnové unie. V záverečné části se zaměřím na analýzu a zhodnocení dopadu celosvětové krize na ekonomiku Velké Británie.