Analýza připravenosti přistoupení a strategie vstupu ČR do eurozóny - Urban, Oto (2009)
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit připravenost ČR na přijetí společné měny euro. V práci se zaměřím na ekonomickou situaci ČR, která je v souvislosti s přistoupení ČR k eurozóně charakterizována především veličinami nominální a reálné konvergence. V teoretické části rozeberu jednotlivé přístupy a stádia ekonomické a politické integrace a popíšu tzv. nominální a reálná konvergenční kritéria. Praktická část bude zaměřena na aktuální strategii vstupu ČR do eurozóny, analýzu plnění maastrichtských konvergenčních kritérií ze strany ČR a na stupeň sladěnosti ČR s eurozónou srovnáním reálných veličin. Analýze podrobím výhody a nevýhody spojené se vstupem do eurozóny a pokusím se navrhnout referenční rok, který by byl vhodný pro přijetí eura v České republice.