Sociální a ekonomické důsledky rigidity trhu práce ve vyspělých zemích EU - Štekláč, Jiří; Ševčíková, Michaela; Vybíralová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Cílem práce má být zhodnocení sociálně-ekonomických jevů, které přináší příslušná míra pružnosti trhu práce. Jednotlivé dopady budou demonstrovány na vybraných zemích EU s vysokou (Francie), střední (ČR) a nízkou (Velká Británie) rigiditou trhu práce. Téma bude rozděleno na dvě části. První část zhodnotí sociální aspekty strnulosti trhu práce. Budu zkoumat vlivy sociálních systémů (např. výše a kritéria poskytování sociálních dávek) vybraných států na trhy práce a sociální důsledky, které přináší pracovní le-gislativa (např. ochrana zaměstnance, mzdové strnulosti). V druhé části zhodnotím ekonomické (zejména makroekonomické) aspek-ty pružnosti trhu práce. Nástrojem analýzy budou především makroekono-mické ukazatele. Analýza primárně prověří tlak přísnosti pravidel trhu práce na inflaci, ne-zaměstnanost, HDP a na měnový kurz. V širším kontextu chci poskytnout odpověď na otázku, zda-li a jak velký mají rigidity na trhu práce podíl na prohlubování či naopak odvracení současné hospodářské krize.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; hospodářská krize; trh práce; nezaměstnanost; bakalářské práce; economic crises; labor market; unemployment; bachelor's theses