Mezinárodní obchodní smlouvy a cenové rozdíly - Zajíček, Karel (2009)
Práce je zaměřena na vysvětlení existence a racionality smluv, které zabezpečují určitému podnikatelskému subjektu výlučné právo distribuovat určitý výrobek na daném národním trhu, a na cenové rozdíly mezi trhy, které v důsledku toho existují. Ve první části se pokusím najít vysvětlení, kdo z tohoto uspořádání získává a zda je takovéto uspořádání z hlediska jeho účastníků racionální a z hlediska celého trhu efektivní. V druhé části práce na vybraných příkladech z praxe (trh se značkovými parfémy) popíši existující situaci na trhu a motivace jednotlivých účastníků trhu. Zaměřím se zejména na fenomén tzv. dekódování, jímž jsou smlouvy obcházeny, na jeho legálnost a jeho vliv na ceny.