Integrace Španělska do EU - Müller, Tomáš (2009)
Cílem diplomové práce je analyzovat vztah Španělska k Evropskému společenství od prvních integračních snah po druhé světové válce do podepsání preferenční dohody v roce 1970. Pokusím se tak analyzovat část španělských hospodářských dějin ve vztahu k prohlubující se integraci západní Evropy. Toto období předchází politické transformaci autokratického Španělska na moderní demokracii, jejíž vlády mohly reálně usilovat o plné členství v ES. Politickou transformaci nelze podle mého názoru chápat jako jakýsi bod nula, od kterého demokraticky zvolené vlády navazují nové vztahy s ES, ale jako důležitou podmínku, která je součástí dlouhého procesu přibližování se Španělska integrující se západní Evropě. V práci se zaměřuji především na ekonomický vývoj, ale považuji za nutné nastínit i politickou situaci.