Integrace Španělska do EU - Müller, Tomáš; Kovář, Martin, 1965-; Soukup, Jaromír, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Cílem diplomové práce je analyzovat vztah Španělska k Evropskému společenství od prvních integračních snah po druhé světové válce do podepsání preferenční dohody v roce 1970. Pokusím se tak analyzovat část španělských hospodářských dějin ve vztahu k prohlubující se integraci západní Evropy. Toto období předchází politické transformaci autokratického Španělska na moderní demokracii, jejíž vlády mohly reálně usilovat o plné členství v ES. Politickou transformaci nelze podle mého názoru chápat jako jakýsi bod nula, od kterého demokraticky zvolené vlády navazují nové vztahy s ES, ale jako důležitou podmínku, která je součástí dlouhého procesu přibližování se Španělska integrující se západní Evropě. V práci se zaměřuji především na ekonomický vývoj, ale považuji za nutné nastínit i politickou situaci.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses