Porovnání měnové krize v ČR l997/l998 a finanční krize v USA 2008/2009 - Bolehovský, Petr (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním krize v ČR v roce 1997/1998 a krize v USA v letech 2008/2009. Zaměřuje se nejdříve na teoretické pojmy finančních trhů a měnové politiky. Dále popisuje Taylorovo pravidlo, politický cyklus a peněžní agregáty. Další kapitola pojednává o příčinách vzniku krize v ČR a na faktory, které přispěly k prodloužení a zhoršení této krize. V další kapitole se zaměřuje na krizi v USA, na příčiny jejího vzniku a na faktory, které vedly k prodloužení této krize. Poukazuje na rozdílné a společné znaky obou krizí. Nakonec na základě příčin vzniku krizí vysvětluje několik chyb, kterých by se měly vlády a centrální banky vyvarovat při řešení krizí.