Regulace obchodu se zbraněmi a vojenským materiálem v ČR - Děcká, Michaela (2009)
Tato práce se zabývá regulací obchodu se zbraněmi a vojenským materiálem v České republice a to se zaměřením na regulaci obchodu zahraničního. Jsou zde silné regulace ze strany státu, které představují omezení vstupu na trh a dále schvalování konkrétních obchodních zakázek. Cílem práce je analýza dopadů těchto regulačních omezení z hlediska nákladů a výnosů i z hlediska jejich vlivu na strukturu zbrojního trhu. Dále se práce zaměřuje na společensky nežádoucí jevy vyskytující se v souvislosti právě se státní regulací obchodu se zbraněmi, konkrétně na byrokratizaci a náklady s ní spojené, korupci a černý trh. V závěru práce dochází ke zjištění, že z ekonomického hlediska jsou praktikované státní regulace značně neefektivní, přesto jsou ale potřebné a to vzhledem ke specifickým vlastnostem regulované komodity.