Regulace obchodu se zbraněmi a vojenským materiálem v ČR - Děcká, Michaela; Písař, Pavel; Zemplinerová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato práce se zabývá regulací obchodu se zbraněmi a vojenským materiálem v České republice a to se zaměřením na regulaci obchodu zahraničního. Jsou zde silné regulace ze strany státu, které představují omezení vstupu na trh a dále schvalování konkrétních obchodních zakázek. Cílem práce je analýza dopadů těchto regulačních omezení z hlediska nákladů a výnosů i z hlediska jejich vlivu na strukturu zbrojního trhu. Dále se práce zaměřuje na společensky nežádoucí jevy vyskytující se v souvislosti právě se státní regulací obchodu se zbraněmi, konkrétně na byrokratizaci a náklady s ní spojené, korupci a černý trh. V závěru práce dochází ke zjištění, že z ekonomického hlediska jsou praktikované státní regulace značně neefektivní, přesto jsou ale potřebné a to vzhledem ke specifickým vlastnostem regulované komodity.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; zahraniční obchod; zbraně; bakalářské práce; foreign trade; weapons; bachelor's theses