(De)regulace taxislužby - Páchová, Markéta (2009)
Tato práce je zaměřena na taxislužbu, jakožto jednu z nejvíce regulovaných služeb v moderní společnosti. Stát do této oblasti zasahuje nejen omezováním vstupu na trh, ale také regulací ceny. Pokusím se proto zamyslet nad tím, zdali je zásah státu právě nejlepším řešením pro jeho efektivní fungování. Jako teoretický základ pro své zkoumání jsem použila obecné teorie regulace, ale také poznatky zahraničních studií zaměřených na tento trh. Jako konkrétní příklad mi posloužil trh taxislužby v Praze, který se netěší zrovna dobré pověsti. Snažím se zde zmapovat jeho stav a zhodnotit na něj aplikované regulace. Především se pak zaměřuji na regulaci ceny, která je zde zavedena od roku 1991. Pokusím se nastínit dopady jejího zrušení a také uvést další návrhy řešení současné situace. Abstract This thesis is focused on taxi service, which is one of the most regulated services in a modern society. State intervenes into this branch not only by barriers of entry but also by price regulation. I try to take a think if the state intervention is the best solution for its effective function. As the theoretical ground of my investigation I used the general theories of regulation and findings of foreign studies that deal with this market. As the specific example I used the market of taxi service in Prague, which has not been enjoying a good reputation. I try to map its situation and judge the regulation imposed on it. I target the price regulation which has been established since 1991. I sketch the main impacts of price deregulation and the other solution of contemporary situation.