Spektrum rizik a možné návrhy jejich eliminace při čerpání dotací z evropských strukturálních fondů - Mikulová, Magdaléna (2009)
Tato bakalářská práce si za svůj cíl vytyčuje především seznámení s nejpodstatnějšími riziky, která ohrožují subjekty při čerpání dotací z evropských strukturálních fondů a navrhnout možné nejefektivnější způsoby jejich eliminace. První část bakalářské práce tvoří teoretický úvod do problematiky dotační politiky EU. Vymezuje podmínky pro čerpání prostředků z fondů, specifikuje jednotlivé fondy, zmiňuje konkrétní projekty, které již byly úspěšně realizovány. Popsány jsou rovněž aktuální možnosti subjektů na čerpání evropských finančních prostředků. Druhá, analytická část práce vymezuje spektrum nejpodstatnějších rizik, se kterými se subjekty setkávají v jednotlivých fázích dotačního procesu. Rizika jsou specifikována a jsou navrženy možné varianty jejich eliminace, aby negativně neovlivňovala projektový záměr subjektu. Pro přiblížení praxi je tato část práce doplněna o analýzu na trhu poradenských společností a dotazníkové šetření zjišťující míru vlivu jednotlivých rizik.