Překoná počítač lidskou mysl - Nováček, Jiří (2009)
Práce se zabývá otázkou, zda počítač překoná lidskou mysl. Shrnuje nejrozšířenější názory o lidské mysli a současný postoj, uvádí nejznámější úvahy týkající se počítače a myšlení a vyvozuje z nich důsledky a ukazuje rozdíly mezi počítačem a lidskou myslí. Z těchto rozdílů pak vytyčuje překážky, které brání počítači, aby lidské mysli dosáhl. Nakonec přichází zamyšlení, proč se o to vlastně snažíme, jaký má toto snažení smysl a kam bychom naši snahu měli obrátit, aby nám další vývoj počítačů přinesl co největší užitek.