Vývoj lodní dopravy na Labi v meziválečném období. Příklad Československé plavební akciové společnosti Labské. - Pazderková, Hana (2009)
Práce se zaměřuje na problematiku poválečného vývoje plavby na Labi, zejména v souvislosti s důsledky Versailleské mírové smlouvy pro provoz na Labi (zmezinárodnění Labe a podepsání Labských plavebních akt v roce 1922). Významnou událostí meziválečné plavby bylo založení Československé plavební akciové společnosti Labské. V tomto kontextu bude stručně pojednán technický vývoj lodí a průběh splavňovacích prací v tomto období. Práce bude reflektovat také existenci labských kartelů a dopravního trhu na Labi. Práce bude obsahovat kapitoly věnované hospodářským výsledkům společnosti, struktuře přepravovaného zboží a ekonomickým problémům. Závěr práce pojedná problematiku jednostranného zrušení Německem Labských plavebních akt a dopady na labskou dopravu z hlediska Mnichovské dohody. Práce je založena na nejnovější odborné literatuře a vydaných pramenech.