Proměny textilní firmy Fezko ve Strakonicích v 19. století až 21. století - Vlčková, Gabriela (2009)
V bakalářské práci se zabývám jihočeskou textilní firmou Fezko působící ve Strakonicích, která se od svého vzniku na počátku 19. století různě vyvíjela v čase. Proslavila se především jako výrobce a dodavatel fezů, červených pokrývek hlavy, jež nosili hlavně vyznavači islámu. Fez se vyvážel do vzdálených oblastí, zejména do Turecka. Továrna nevyráběla jen fezy, později začala vyrábět i jiné pokrývky hlavy, například barety, také vyráběla pláště, kostýmy a šály. V současné době se zabývá výrobou textilií pro dopravní prostředky. V práci se budu věnovat problematice výroby fezu jako takového, proč právě Strakonice a jejich okolí. Zaměřím se také na sociální stránku zaměstnanců a dělníků, v jakých žili podmínkách, jaké měli mzdy, pracovní dobu, jak továrna ovlivnila jejich život.