Proměny textilní firmy Fezko ve Strakonicích v 19. století až 21. století - Vlčková, Gabriela; Jakubec, Ivan, 1960-; Skřivan, Aleš, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
V bakalářské práci se zabývám jihočeskou textilní firmou Fezko působící ve Strakonicích, která se od svého vzniku na počátku 19. století různě vyvíjela v čase. Proslavila se především jako výrobce a dodavatel fezů, červených pokrývek hlavy, jež nosili hlavně vyznavači islámu. Fez se vyvážel do vzdálených oblastí, zejména do Turecka. Továrna nevyráběla jen fezy, později začala vyrábět i jiné pokrývky hlavy, například barety, také vyráběla pláště, kostýmy a šály. V současné době se zabývá výrobou textilií pro dopravní prostředky. V práci se budu věnovat problematice výroby fezu jako takového, proč právě Strakonice a jejich okolí. Zaměřím se také na sociální stránku zaměstnanců a dělníků, v jakých žili podmínkách, jaké měli mzdy, pracovní dobu, jak továrna ovlivnila jejich život.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; dělníci; textilní výroba; bakalářské práce; working class; textile production; bachelor's theses