Vývoj českého pojistného trhu - Dvořáková, Michaela; Daňhel, Jaroslav, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Práce popisuje vývoj českého pojistného trhu od jeho prvopočátků, kdy ještě neexistovala dnešní podoba pojišťoven. Po roce 1945 již fungovala monopolní Česká/slovenská státní pojišťovna, pojisťovnictví se vyvíjelo vzhledem k tehdejším podmínkám a požadavkům. Největší posun a zdokonalení v pojišťovictví nastal po roce 1991, kdy došlo k sociální a ekonomické tranfsformaci a k liberalizaci českého pojistného trhu. Za poměrně krátkou dobu se obyvatelstvo i podnikatelská sféra musely adaptovat na konkurenční prostředí, vznik soukromého pojištění a naprosto nové legislativní podmínky. Bylo potřeba překonat konzervativní postoje vůči nutnosti uvědomit si vlastní odpovědnost za rizika a za své finanční potřeby. Dnes je české pojišťovnictví ve své kvalitě poskytovaných služeb téměř srovnatelné s vyspělými zeměmi Evropské unie, lidí si uvědomují důležitost pojištění, což dokládají ukazatele pojištěnosti. Zvyšuje se informovanost a orientace veřejnosti o situaci na pojistném trhu. Zostřující se konkurence mezi pojišťovnami klade důraz na nabízení kvalitních pojistných produktů a je snahou v co nejvyšší vyjít vstříc požadavkům zákazníků.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: pojišťovnictví [obor bakal. práce]; konkurence; bakalářské práce; competition; bachelor's theses