Reforma penzijních systémů nutnost nebo dobývání renty? - Paroubková, Martina; Munzi, Tomáš, 1980-; Koblovský, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Penzijní reforma je v dnešní době velmi aktuální a diskutované téma. Téměř všechny skupiny obyvatel se shodnou na tom, že současný systém je díky nepříznivému demografickému vývoji neudržitelný, avšak navrhované způsoby řešení jsou rozdílné. Práce se bude zabývat zejména variantou přechodu na povinné spoření jakožto jednoho ze tří pilířů penzijního systému. Cílem je analyzovat, zda reforma penzijního systému bude přínosná pro všechny skupiny obyvatel nebo pouze pro určité zájmové skupiny. Práce bude vycházet ze srovnání se státy, ve kterých již reforma proběhla (zejména Chile), hodnotit, zda přechod na povinné penzijní připojištění byl efektivní krok, a soudit, zda je tento systém aplikovatelný i v České republice. Dalším zdrojem bude závěrečná zpráva Bezděkovy komise, která analyzuje současný systém a také navrhuje změny v systému. Práce by tedy celkově měla dát odpověď na otázku, zda fondový systém je pro Českou republiku vhodnější než současný průběžný.
Vedoucí práce: Tomáš Munzi
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses