Šátkový zákon jako příklad řešení multikulturalismu ve Francii - Suchá, Martina (2009)
Bakalářská práce "Šátkový zákon jako příklad řešení multikulturalismu ve Francii" se zabývá současnou integrační a imigrační politikou jedné z nejpočetnějších náboženských menšin, menšiny muslimské. Dále je zde stručně charakterizován demografický vývoj a vysvětlení pojmu "laicité", který je pro Francouzskou republiku klíčovým. Jádrem bakalářské práce je rozbor problematiky islámského šátku a multikulturních konfliktů, které s jeho nošením souvisejí. Tato problematika je ve Francii natolik závažná, že bylo nutné v roce 2004 zavést legislativní úpravu Zákona o laicismu. Součástí práce je i názor současného prezidenta Sarkozyho na tento zákon a stručný pohled na problematiku výstavby modliteben na území Francie.