Politické a hospodářské začlenění ČSR do východního bloku - Kleinbauer, Jan (2009)
Cílem mé bakalářské práce, která obsahově spadá do časového horizontu konce druhé světové války a zejména do následujících tří let, je podat ucelený pohled na události, které vedly k začlenění Československa do mocenského vlivu Sovětského svazu. Zaměřím se na konkrétní politické a hospodářské události v Československu, u nichž Moskva dávala najevo své cíle ve střední Evropě. Nejprve analyzuji situaci při osvobozování Rudou armádou a těsně po něm a zaměřím se na Košický vládní program, sovětskou kritiku pražského povstání a ČNR. Budu analyzovat nátlak Moskvy ohledně Těšínska a odstoupení Podkarpatské Rusi, parlamentní volby v roce 1946 a vliv jejich výsledku na upevnění československo-sovětských vztahů. V hospodářských vztazích se zaměřím na spory o válečnou kořist, na projednávání nových obchodních smluv se SSSR a problémy s nimi spojenými, které vyvrcholily diktátem Moskvy ohledně Marshallova plánu. V neposlední řadě se budu zabývat koncepcí politiky Edvarda Beneše a jeho vztahu k SSSR, jakožto člověka, který věřil ve vítězství demokracie.