Politické a hospodářské začlenění ČSR do východního bloku - Kleinbauer, Jan; Szobi, Pavel, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Cílem mé bakalářské práce, která obsahově spadá do časového horizontu konce druhé světové války a zejména do následujících tří let, je podat ucelený pohled na události, které vedly k začlenění Československa do mocenského vlivu Sovětského svazu. Zaměřím se na konkrétní politické a hospodářské události v Československu, u nichž Moskva dávala najevo své cíle ve střední Evropě. Nejprve analyzuji situaci při osvobozování Rudou armádou a těsně po něm a zaměřím se na Košický vládní program, sovětskou kritiku pražského povstání a ČNR. Budu analyzovat nátlak Moskvy ohledně Těšínska a odstoupení Podkarpatské Rusi, parlamentní volby v roce 1946 a vliv jejich výsledku na upevnění československo-sovětských vztahů. V hospodářských vztazích se zaměřím na spory o válečnou kořist, na projednávání nových obchodních smluv se SSSR a problémy s nimi spojenými, které vyvrcholily diktátem Moskvy ohledně Marshallova plánu. V neposlední řadě se budu zabývat koncepcí politiky Edvarda Beneše a jeho vztahu k SSSR, jakožto člověka, který věřil ve vítězství demokracie.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; Československo; zahraniční politika; Sovětský svaz; bakalářské práce; Czechoslovakia; foreign policy; Soviet Union; bachelor's theses