Hospodářský vývoj Velké Británie v osmdesátých letech 20. století a fenomén thatcherismu - Kacerovská, Zuzana (2009)
Cílem práce je analyzovat vývoj ve Velké Británii v osmdesátých letech 20. století a poukázat na důležitost změn, které se v té době odehrály. Práce se zabývá fenoménem thatcherismu a jeho tvůrkyní a propagátorkou Margaret Thatcherovou. Podařilo se jí změnit směrování ekonomiky, protože opustila politiku konsensu, která byla praktikována od konce druhé světové války. Tato práce se také zabývá některými zajímavými implikacemi její politiky -- snižováním inflace, privatizací, oslabováním odborů. Vláda Margaret Thatcherové nastavila nový kurz, který se stal inspirací pro další státy.