Prostorové šetření nákladovosti evropských společností - Chrástek, Michal (2009)
Obsahem této práce je provedení šetření vybraných společností z Evropské unie s důrazem na Českou republiku z hlediska ukazatelů dílčích nákladovostí, celkové nákladovosti, produktivity práce a průměrného osobního nákladu na pracovníka. Práce je zaměřená výhradně na společnosti z primárního a sekundárního sektoru. Údaje o jednotlivých společnostech jsem načerpal z databáze Amadeus. Poměrové ukazatele jsou spočítány z dat za rok 2006. Nejvyšší celkovou nákladovost jsem zaznamenal u Itálie, Německa a Portugalska. Naopak nejmenší vykazují společnosti v Estonsku, Nizozemí a v Dánsku. U produktivity práce a průměrného osobního nákladu na pracovníka nejvyšší hodnoty vycházejí u Nizozemska, Dánska a Belgie. Oproti tomu se se svými hodnotami nemohou příliš pyšnit v Bulharsku, Rumunsku a Estonsku. Česká republika se ve většině ukazatelů pohybovala lehce pod průměrem mezi vybranými evropskými státy.