Ekonomie štěstí – Easterlin paradox - Hronza, Martin (2009)
Bakalářská práce "Ekonomie štěstí -- Easterlin paradox" se zabývá novým a ne příliš dobře známou oblastí ekonomie. Práce se věnuje vztahu ekonomie štěstí k ekonomii samotné a její metodologii. V práci je diskutována syntéza ekonomie a ostatních vědních disciplin, jako je psychologie či sociologie. Dále se zabývá vztahem bohatství a štěstí jak na individuální tak na úrovni společenské. Práce analyzuje, jak je odpovídáno na otázky: Jsou bohatší šťastnější? Jsou více ekonomicky rozvinuté národy šťastnější než chudší? Zvětšuje se štěstí -- z časového hlediska -- v závislosti na ekonomickém rozvoji? Výsledky analýzy ukazují existenci pozitivního vztahu bohatství a štěstí uvnitř zemí i mezi zeměmi, nejasný zůstává vztah ekonomického růstu a štěstí.