Analýza současného stavu důchodového pojištění ve Spolkové republice Německo - Holeček, Petr (2009)
Hlavním cílem práce je analýza aktuální situace v oblasti důchodového pojištění ve Spolkové republice Německo a prognóza budoucího vývoje a s ním spojených možných rizik v oblasti financování v přímé souvislosti s měnící se demografickou strukturou obyvatelstva. Práce se nejprve zaměří na fungování celého systému, na jeho historii, současnou situaci, financování a realizované a plánované reformy. Jádrem práce pak bude odhalení problémů financování, vyplývajících z budoucího demografického vývoje v následujících desetiletích a postižení vlivu nezaměstnanosti. Dále budou zobrazeny možné alternativy individuálního důchodového pojištění v podobě soukromého důchodového připojištění s možností přímé či nepřímé státní podpory. Závěr práce odpoví na otázku, jakým způsobem budou vypláceny starobní důchody českým občanům, kteří v SRN dlouhodobě pracují.