Analýza současného stavu důchodového pojištění ve Spolkové republice Německo - Holeček, Petr; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vybíralová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Hlavním cílem práce je analýza aktuální situace v oblasti důchodového pojištění ve Spolkové republice Německo a prognóza budoucího vývoje a s ním spojených možných rizik v oblasti financování v přímé souvislosti s měnící se demografickou strukturou obyvatelstva. Práce se nejprve zaměří na fungování celého systému, na jeho historii, současnou situaci, financování a realizované a plánované reformy. Jádrem práce pak bude odhalení problémů financování, vyplývajících z budoucího demografického vývoje v následujících desetiletích a postižení vlivu nezaměstnanosti. Dále budou zobrazeny možné alternativy individuálního důchodového pojištění v podobě soukromého důchodového připojištění s možností přímé či nepřímé státní podpory. Závěr práce odpoví na otázku, jakým způsobem budou vypláceny starobní důchody českým občanům, kteří v SRN dlouhodobě pracují.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses