Prostorové plánování ve Španělsku - Veselá, Daniela (2009)
Cílem diplomové práce je určit výhody a nevýhody prostorového plánování ve Španělsku ve srovnání se systémem regionálního a územního plánování v České republice. Nejprve bude v práci stručně provedena socioekonomická charakteristika Španělska, která poslouží jako východisko k lepšímu pochopení problematiky využití území. Na tuto charakteristiku naváže první nosná část práce, tj. komplexní charakteristika a zhodnocení prostorového plánování ve Španělsku, na něž bude nahlédnuto jak z hlediska historického vývoje, tak z hlediska legislativního, institucionálního a ekonomického. Poté se práce zaměří na konkrétní úlohy prostorového plánování řešené ve vybraných regionech Španělska. Stručně bude charakterizován systém regionálního plánování a územního plánování v České republice, na což naváže stěžejní část práce, která se zaměří na identifikaci výhod či nevýhod systému regionálního a územního plánování v ČR a prostorového plánování ve Španělsku.