PREDAJ PODNIKU A JEHO ČASTI - Dávidová, Lucia (2009)
Ústřední témou této práce je prodej podniku a jeho časti z pohledu daní, práva a především z pohledu účetnictví. Hlavním smyslem je vysvětlit věcní podstatu podniku jako objektu obchodněprávního vztahu, rozebrat transakci prodeje ve finančním účetnictví, jednak v účetnictví, a jednak v daňové evidenci z pohledu každé zúčastněné strany. S využitím poznatků o finančním účetnictví jsme uvedenou problematiku rozebrali na komplexním příkladu. Z výsledku této práce plyne, že prodej podnik jako majetková akvizice je složitou problematikou, při které je nevyhnutné dodržet konkrétní platné pravidla, zákony, vyhlášky a ustanovení, nejen české, ale i mezinárodní legislativy, aby mohlo dojít k úspěšnému naplnění toho druhu obchodu.