Analýza vzájomnej previazanosti vybraných európskych burzových trhov a tendencia k ich integrácii - Polák, Michal (2009)
Tato práce se zabývá problematikou komparace burz cenných papírů ve Vídni, Budapešti, Frankfurtě a Miláně. Urovnává základní informace o vývoji, předmětu obchodovaní a členění segmentů na trhu. Charakterizuje obchodní systém na jednotlivých burzách a likviditu promptního trhu a to hlavně akciového. Součástí analýzy je komparace trhu z hlediska tržní kapitalizace, objemu obchodů, jejich počtu a podobně. Poslední kapitola se zaobírá provázaností burzovních trhů, a to prostřednictvím koeficientu korelace mezi jednotlivými indexy. Indexy indikují silnou provázanost a při rozdělení období( před vstupem Maďarska do EU /2000 -2004/ a po vstupu /2004 -2009/) se zjistila silnější závislost ve fázi růstu indexů (období po vstupu Maďarska do EU). Výstavbou více autoregresního modelu VAR, který popisuje jednotlivé procesy mezi burzovními indexy a směr závislosti se potvrdila taky hypotéza o silné provázanosti akciových trhů.