Krajské volby 2008 - případová studie Karlovarský kraj - Kratochvíl, Jakub; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Šabatka, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato práce se zabývá analýzou krajských voleb 2008 v Karlovarském kraji. O krajských volbách platí, že to jsou volby druhého řádu, tzn. volby, ve kterých lidé volí primárně proti celostátní vládě. Ve své práci si pokládám otázku, do jaké míry je předcházející tvrzení aplikovatelné na případ voleb na Karlovarsku. Výhodu opoziční strany měla ČSSD, která zde volby vyhrála. Podíváme-li se však na počet stran, které se do zastupitelstva dostaly, zjistíme, že krajská politika hrála též velmi důležitou úlohu. Lidé byli nespokojeni s osmiletou krajskou vládou ODS a ČSSD a svůj nesouhlas vyjádřili hlasováním pro dvě protestní strany, Alternativu a Doktory. Do zastupitelstva se dostala ještě Koalice pro Karlovarský kraj (s komunisty a ODS celkem šest sran, nejvíc v celé republice), koalici nakonec uzavřeli ČSSD, KSČM a Doktoři.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; krajské volby; bakalářské práce; regional elections; bachelor's theses