Analýza hospodaření Lesů ČR a Vojenských lesů a statků ČR - Šimůnková, Barbora (2009)
Tématem této bakalářské práce je analýza hospodaření dvou nejvýznamnějších státních podniků se státními lesy ČR, Lesy ČR, s.p. a Vojenské lesy a statky ČR, s.p.. Je důležité zabývat se otázkami správného hospodaření s lesy, protože zdravé lesy jsou vizitkou každé moderní společnosti. Proto se ve své práci chci zabývat touto tématikou, neboť neexistuje dostatek zdrojů, které by vůbec tuto problematiku řešily. V teoretické části této práce uvedu historii státního vlastnictví lesů na území ČR, definuji základní ekonomické ukazatele a právní rámec nutný pro pochopení hospodaření státních podniků. V této části bude také popsáno, jak by měl takový státní podnik v roce 2009 pracovat a hospodařit. V analytické části práce bude samotná analýza hospodaření, dvou výše zmíněných podniků, porovnání jejich ekonomických výsledků a popis aktuálních a dlouhodobých problémů, vycházející především z právního rámce pro činnosti státních podniků. Například problémy spojené s vlastnictvím majetku státních podniků, jejich statutárními orgány, dozorčí radou a dodávkami prací a služeb od externích subjektů. Cílem této práce je zhodnotit analýzu a vyhodnocení hospodaření Lesů ČR a Vojenských lesů a statků v současných platných právních podmínkách a ukázat, že i když dva ve shodném právním a ekonomickém prostředí "dělají" totéž, výsledky mohou být odlišné.