Analýza činnosti Pozemkového fondu České republiky - Ulrychová, Helena; Zeman, Karel; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Ve své bakalářské práci se zaměřím na činnost Pozemkového fondu ČR jako významného aktéra v řešení problému vypořádání se s ignorací soukromého vlastnictví v politickém systému před rokem 1989. Toto téma jsem si vybrala především proto, že činnost Pozemkového fondu ČR není ještě zdaleka u konce, na rozdíl od činnosti jiných transformačních institucí. V první, teoreticko-metodologické, části uvedu základní pilíře transformace národního hospodářství po roce 1989, především pak změny vlastnických práv a následný privatizační a restituční proces. Zaměřím se na příčiny a podmínky vzniku Pozemkového fondu ČR. V analytické části zmapuji postavení fondu v institucionálním rámci, uvedu předmět jeho činnosti a strukturu majetku, který spravuje. Při popisu hlavních funkcí fondu budu vycházet ze základního zřizovacího zákona č. 569/1991 Sb. V této části uvedu hlavní sféry působnosti Pozemkového fondu, zejména správu svěřeného majetku, jeho privatizační prodej osobám bez restitučních nároků a nakonec vypořádání zemědělských a lesnických restitucí osobám oprávněným. Dále zanalyzuji systém řízení Pozemkového fondu ČR, včetně organizační struktury, a některé další problémové agendy této instituce. Za cíl své práce jsem si stanovila charakterizovat vliv působnosti Pozemkového fondu v procesu transformace státního majetku. Na závěr bych se zamyslela nad funkčností Pozemkového fondu, jako poslední fungující transformační instituce, v dnešní době a nad jeho budoucností.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; půda; bakalářské práce; soil; bachelor's theses