Restituční proces dle zákona č.229/1991 sbírky, se zvláštním zřetelem na církevní restituce - Mikulová, Veronika (2009)
Bakalářská práce se bude zabývat restitučním procesem se zvláštním zřetelem na církevní restituce v České republice. V současnosti téma velmi aktuální a diskutované, jelikož církev, v současné době, stále vznáší nové restituční nároky, avšak poněkud odlišným způsobem, než jakým je řešeno vypořádání nároků u "běžných oprávněných osob". V teoretické části bude stručně popsána celková transformace národního hospodářství. Hlavní důraz bude kladen na vysvětlení principů restitučního procesu, a to ve všech třech právních režimech realizovaných v České republice v rámci systémových změn národního hospodářství. V části druhé, analytické, bude hlavní zřetel kladen na vývoj restitučního procesu v České republice podle zákona č.229/1991 sbírky. Dále se zaměřím na analýzu odlišností v průběhu restitucí u "běžných oprávněných osob" a u majetku církví. Budu se snažit nalézt odpověď na otázku, zda požadované nároky církví jsou v souladu s platným právem v České republice, s Listinou základních práv a svobod, popřípadě jinými normami. V závěrečné části vyhodnotím postup církví v restitučním procesu, budu zkoumat zda-li nedochází k atypickému průběhu uplatňování nároků při majetkovém vypořádání, což bude hlavním cílem této práce.